IN STORE in your country:
Hrvatska   Slovenija   Srbija   BiH   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  HRVATSKA Ponedjeljak, 24.01.2022 || Rezultati za PepsiCo bolji od očekivanih  |   Beograd postao bogatiji za još jedan dm  |  Izvoz vina, alkoholnih pića i šećera podigao izvoz hrane iz EU u svijet na 11,1 milijardi eura  |  Konzum svim kupcima s navijačkim obilježjima daje 11% popusta  |  Hrvatski Telekom pripremio mrežu u Istri za 5G funkcionalnosti  |  Trgovcima domaće 'in', malim proizvođačima velika šansa  |  Za vrijeme utakmica promet raste i više od 100%   |  Kaufland u nedjelju zatvara u 14:00 sati  |   SPAR ponovno omogućio zaposlenicima gledanje utakmice   |  Kako beživotnoj kosi vratiti prirodno zdrav sjaj?  |  Osigurano više od 118.000 kuna za Europa Donnu Hrvatska  |  Velpro potpisao ugovor o suradnji sa Savezom udruga malih trgovaca RH  |  Tele2 partner i ovogodišnjih Dubrovačkih ljetnih igara  |  Franck princu Harryju poslao paket hrvatskog čaja za smirenje  |  Najavljen rast otkupnih cijena mlijeka  |  Prihodi od prodaje u pet mjeseci iznad plana   |  Spar omogućio svim zaposlenicima gledanje nogometne utakmice   |  Hrvatski Telekom prvi uvodi 5G tehnologiju u Hrvatsku  |  Grillanje i Chillanje na Jarunu  |  Najnovija simfonija okusa: Barcaffè Divino predstavljen u Ljubljani  |   ||
   

Hrvatska: Inovativna metoda za rješavanje poslovnih izazova

24.05.2018
Univerzalni izazov svih kompanija danas, kako u Hrvatskoj i regiji, tako i šire, potreba je za transformacijom poslovanja prema sve kreativnijim i sve agilnijim poslovnim modelima. Također, nema kompanije koja bar u nekom aspektu ne nailazi i na izazov interne komunikacije među odjelima, od koji svaki ima svoje potrebe, svoje KPI-eve i svoje izazove.
 
 
Kombinirajući metodu s dosadašnjim poslovnim iskustvom i poznavanjem tržišta, te obogaćujući postojeća strateška rješenja ovom metodom, podigao je dodanu vrijednost klijentima na novu razinu.

Kada pomislimo na LEGO kockice, najčešće pomislimo na djecu koja se igraju ili se i sami vratimo u vrijeme kada smo se igrali LEGO kockicama… Sjetimo se zvuka istresanja kockica iz kutije i vrećica, mnoštva kockica različitih boja, i svih svjetova koje smo s tim kockicama gradili. Međutim, na početku novog milenija LEGO kockice su pronašle jednu sasvim drugačiju - poslovnu primjenu.

Metoda je prošla vrlo zanimljiv put razvoja u posljednjih 20ak godina, tijekom koje su ju razvijali vodeći svjetski poslovni stručnjaci i znanstvenici. Do 2010. godine proces je višestruko provjeren i usavršen, te je ušla u širu poslovnu primjenu, a do danas su ju već prepoznale i uspješno koriste globalne kompanije poput Google-a, NASA-e, IKEA-e, Samsunga i brojnih drugih.

Danas je LEGO SERIOUS PLAY metoda globalno pozicionirana kao premium solution za situacije kada nema očitih rješenja, nema točnog-netočnog odgovora – tj. mogući su razni ishodi svaki sa svojim snagama i slabostima. Posebno je preporučena za odvažni management koji želi izvući maksimum iz svog kolektiva i uspješno upravljati kompanijom modernog doba.

#trustinyourhands (…tj „vjerujte svojim rukama")
Korištenjem LEGO kockica, ova metoda nas potiče da „mislimo" našim rukama, a ruke su povezane sa 70-80% stanica u našem mozgu. Kada zaposlimo ruke, kada nešto gradimo i stvaramo, potičemo naš mozak da radi na drugačiji način, kreativniji i reflektivniji.

Svaki korak u metodi uključuje konstrukciju naših vizija i odgovora pomoću LEGO kockica kao alata, ruke su time stalno zaposlene, što potiče i sve dublju aktivaciju uma. Stoga na ovim radionicama nećete iskusiti ponekad suhoparnu diskusiju i hvatanje bilješki o raznim temama, već odgovori na pitanja svakom sudioniku dolaze kroz proces aktivne konstrukcije.

Ideja „mišljenja rukama", odnosno „mišljenja tijelom" je snažno utemeljena u psihološkim i neuro studijama. Istraživanja su pokazala da interakcija našeg tijela s okolinom u velikoj mjeri utječe na procese učenja i pamćenja.

Vizualizacija naših misli pomoću LEGO kockica smanjuje opterećenje „radne memorije" kreirajući vizualne podsjetnike, te stimulira um za dalje zaključivanje i generiranje novih ideja i spoznaja. Dodatno, sam element „igre" evociran slaganjem LEGO kockica smanjuje stres, potiče produktivnost i preuzimanje rizika, te kroz imaginaciju olakšava verbalizaciju i daje bogatije priče.Tako metoda otvara više mogućnosti za različite nekonvencionalne načine razmišljanja i rješavanje problema.

LEGO SERIOUS PLAY (skraćeno „LSP") proces vođen je od strane certificiranog facilitatora, kojih Valicon ima 3 u regiji. Tijekom LSP radionica sudionici su vođeni nizom pitanja, kojima se postepeno tema produbljuje. Svaki sudionik gradi svoj trodimenzionalni LEGO model kao vlastiti odgovor na pitanje, pri čemu se koriste posebno odabrani setovi LEGO kockica. Ovim 3D modelima se dodjeljuje značenje i oni služe kao osnova za dalji storytelling, grupnu diskusiju i dijeljenje znanja.

Uz pomoć ovih modela odigravaju se različiti mogući scenariji što dovodi do produbljivanja razumijevanja, svježih izoštrenih uvida, ali istovremeno zbližavanja članova tima dok rade na zajedničkom problemu. LSP metoda gradi zajednički jezik između sudionika radionice, bez obzira na njihovu različitu ekspertizu, poslovnu poziciju, pa čak i prostornu udaljenost i različite kulture iz kojih dolaze (često se koristi za poboljšanje međusobnog razumijevanja i komunikacije različitih pojedinaca, timova ili odjela kompanija).

Korištenjem vizualnih, auditivnih i kinestetičkih vještina, metoda od sudionika zahtjeva maksimalnu prisutnost i fokus, učenje i aktivno slušanje, ali također pruža svakom sudioniku mogućnost da se izrazi. Time se pozicionirala kao jedna od rijetkih metoda danas koja osigurava onu uvijek ciljanu 100% uključenost i učinkovitost svih sudionika.
Dakle, koristi LEGO SERIOUS PLAY metode zaista su višestruke:
✓ gradi put u bolje poslovanje - moćan je alat koji potiče inovativnost i poslovnu učinkovitost
✓ potiče i izvlači „skriveno" znanje kolektiva
✓ transformira spoznaju u predanost zajedničkom cilju
✓ potiče kreativnost i maštu
✓ olakšava izražavanje i daje bogatije priče
✓ potiče timski duh i komunikaciju
✓ …i još brojne druge.
 
 
Kao što je poznati spisatelj George Bernard Shaw izjavio: „Ne prestajemo se igrati zato što smo ostarjeli, nego starimo zato što se prestajemo igrati."
Sinergija LEGO SERIOUS PLAY metode s postojećim modelima
LEGO® SERIOUS PLAY® metoda je zaista premium rješenje za različite izazove i situacije. Neka od područja u kojima LSP metoda nalazi svoju uspješnu primjenu su: poslovno rješavanje problema,razvoj organizacije timova i pojedinaca, razvoj strategija, brand i portfelj menadžment, unapređenje korisničkog iskustva, kreiranje novih koncepata, edukacija, poboljšanje suradnje između timova itd.
 
U Valiconu smo već koristili novi proces na svim većim tržištima naše regije, najviše kao obogaćenje postojećeg Brand.ICON modela, kroz gotovo 15 radionica u posljednjih nekoliko mjeseci i povratne informacije su odlične!

Najvažnija su saznanja da je proces u potpunosti moguće prilagoditi specifičnim potrebama klijenta, te i rezultati radionica imaju najveću moguću vrijednosti za klijenta. Krajnji se proces odluke odvija brže jer su pozicije sudionika daleko jasnije. Također je odlično vidjeti klijente koji su daleko više angažirani nego ranije. Za njih je ovo doista dodatni pokretač kreativnosti, produktivnosti i pripovijedanja.

Regionalni VALICON LSP tim stoji na raspolaganju svima koji žele saznati više, iskusiti čaroliju LEGO® SERIOUS PLAY® metode i dodati vrijednost svojoj kompaniji i timu kroz još kreativnija rješenja i bogatije priče.

Nazad
 
 
 
 
back to top